συντομα ιστορικα στοιχεια αναφορικα με τη μεταλλουργικη και μεταποιητικη Βιομηχανια
στην Ελλαδα
1889, "ηλεκτρικό" στην Ελλάδα, η Γενική Εταιρεία Εργοληψιών κατασκευάζει την πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
1899, Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρία (αμερικανική εταιρία Thomson-Houston με τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας): Μέχρι το 1929 θα ηλεκτροδοτηθούν 250 πόλεις με πληθυσμό πάνω από 5.000 κατοίκους.
«To 1950 υπήρχαν στη Ελλάδα 400 περίπου εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούσαν ήταν το πετρέλαιο και ο γαιάνθρακας που φυσικά εισάγονταν από το εξωτερικό.
Για να εξαπλωθεί η ηλεκτρική ενέργεια ομοιόμορφα σε όλη τη χώρα και για να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά τόσο στη βιομηχανία όσο και στην ύπαιθρο, έπρεπε να υπάρξουν οι εξής προϋποθέσεις:
- Αξιοποίηση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πόρων, που απαιτούσε όμως τεράστιες επενδύσεις, οι οποίες δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από τους μεμονωμένους βιομηχάνους παραγωγής ενέργειας.
- Ενοποίηση της παραγωγής σε ενιαίο διασυνδεδεμένο δίκτυο, ώστε τα φορτία να επιμερίζονται σε εθνική κλίμακα.
- Ύπαρξη ενιαίου φορέα που θα επέτρεπε τον επιμερισμό του κόστους ανάμεσα στις κερδοφόρες και ζημιογόνες περιοχές.
Τις προϋποθέσεις αυτές κάλυψε η ΔΕΗ με τον πλέον επιτυχή τρόπο.»
(Πηγή: ΔΕΗ Α.Ε., https://www.dei.gr/el/i-dei/i-etairia/omilos-dei-ae/dei-ae)
1950: Ίδρυση ΔΕΗ Α.Ε. «για να λειτουργήσει "χάριν του δημοσίου συμφέροντος" με σκοπό τη χάραξη και εφαρμογή μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής, η οποία μέσα από την εντατική εκμετάλλευση των εγχώριων πόρων, να κάνει το ηλεκτρικό ρεύμα κτήμα και δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη, στη φθηνότερη δυνατή τιμή.»
Με τον εξηλεκτρισμό της Χώρας αρχίζει η συστηματική ανάπτυξη της παραγωγής, της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας.
Μποδοσάκης
1934, ΠΥΡΚΑΛ
1935, Ελληνική Εριουργία Α.Ε.
1946, Ανώνυμος Ελληνική Εταιρεία Χημικών και Λιπασμάτων
1955, ΛΙΠΤΟΛ (Λιγνιτορυχεία Πτολεμαϊδας)
1962, Χημικές Βιομηχανίες Βορείου Ελλάδος (ΧΒΒΕ)
1963, ΛΑΡΚΟ
1970, Ελληνικά Υαλουργεία Ελευσίνος – Owens Α.Ε.
ΒΙΟΧΑΛΚΟ
Το 1937 ιδρύεται η εταιρία με το όνομα Ελληνική Εταιρεία Χαλκού Α.Ε
Δεκαετία 1950: κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής γίνονται σημαντικές επενδύσεις σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό. Γίνεται η εγκατάσταση ενός προηγμένης τεχνολογίας έλαστρου αλουμινίου, ανοίγοντας το δρόμο για την ίδρυση μιας νέας ηγετικής βιομηχανίας στην παραγωγή προϊόντων έλασης αλουμινίου, της Ελβάλ.
Η εταιρία μετονομάζεται σε Βιοχάλκο - Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου Α.Ε.
http://viohalco.com/
Δεκαετία 1960
Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 πραγματοποιείται σημαντική επέκταση της εταιρίας με την έναρξη λειτουργίας των κλάδων χάλυβα, καλωδίων, ειδών υγιεινής και πλακιδίων. Η δομή της εταιρίας αλλάζει και μετατρέπεται σε εταιρία συμμετοχών, ώστε να εξασφαλισθεί η αυτονομία και ευελιξία των θυγατρικών εταιριών.
Δεκαετία 1970
Ιδρύεται μια σειρά νέων εταιριών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η εταιρία κατασκευής προφίλ αλουμινίου Ετέμ Α.Ε. και η Ελβάλ Α.Ε. μετά την απόσχισή της από τη Βιοχάλκο Αλουμίνιον.
Δεκαετία 2000
Το 2002, το χαρτοφυλάκιο των εταιριών της Βιοχάλκο περιλαμβάνει μια σειρά από πολλά υποσχόμενες μεγάλες επενδύσεις όπως η Bridgnorth Aluminium Ltd στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Stomana Industry S.A. και η Sofia Med S.A. στη Βουλγαρία, η Icme Ecab S.A. στη Ρουμανία και η Σωληνουργεία Κορίνθου στην Ελλάδα.
2011
Η Ελληνικά Καλώδια Α.Ε., θυγατρική της Βιοχάλκο, εξαγοράζει τη Fulgor Α.Ε., αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγική της δυνατότητα, ενώ διευρύνει παράλληλα το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της συμπεριλαμβάνοντας υποβρύχια καλώδια μέσης και υψηλής τάσης.
2013
Το Νοέμβριο του 2013, ολοκληρώνεται η εταιρική αναδιάρθρωση (συγχώνευση) μετά την απορρόφηση της ελληνικής εταιρίας «Βιοχάλκο – Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου ΑΕ» και της βελγικής εταιρίας «Cofidin S.A.» από τη βελγική εταιρία Viohalco S.A.
Η εισαγωγή και διαπραγμάτευση των μετοχών της Viohalco S.A. στο Χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών.
2014
Τον Φεβρουάριο του 2014, γίνεται με επιτυχία η δευτερογενής εισαγωγή των μετοχών της Viohalco S.A. στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Τον Νοέμβριο του 2014, η Ελβάλ Α.Ε. συγχωνεύεται με την Ετέμ Α.Ε., μετά την απορρόφηση της Ετέμ από την Ελβάλ.
2016
Το Φεβρουάριο 2016 η διασυνοριακή συγχώνευση μέσω απορρόφησης, των ελληνικών εταιριών Ελβάλ Εταιρεία Συμμετοχών, Αλκομέτ, Διατούρ καθώς και της λουξεμβουργιανής εταιρίας Eufina από τη Viohalco S.A. ολοκληρώνεται.
Τον Μάϊο 2016 ολοκλήρωση της απόσχισης του βιομηχανικού και εμπορικού κλάδου σωλήνων και κοίλων δοκών της Σωληνουργεία Κορίνθου και της εισφοράς του στην κατά 100% θυγατρική της εταιρία Ε.ΒΙ.ΚΕ Α.Ε. Επενδυτικές Βιομηχανικές και Εμπορικές Μετάλλων, Κτηματικές και Κατασκευαστικές Επιχειρήσεις Ανώνυμη Εταιρία. Αλλαγή της επωνυμίας της εισηγμένης εταιρίας σε Σωληνουργεία Κορίνθου Εταιρία Συμμετοχών Α.Ε. τον Ιούλιο 2016.
Τον Ιούλιο 2016, ολοκλήρωση της εσωτερικής αναδιοργάνωσης που ξεκίνησε το 2015, με την απόσχιση του κλάδου foil αλουμινίου, που τώρα είναι υπό τη Συμετάλ Α.Ε., θυγατρική της Ελβάλ Α.Ε.
Ολοκλήρωση της απόσχισης του βιομηχανικού και μέρους του εμπορικού κλάδου καλωδίων της Ελληνικά Καλώδια και της εισφοράς του στην κατά 100% θυγατρική της εταιρία Συμμεπ Α.Ε. Συμμετοχές και Επενδύσεις Α.Ε. τον Ιούλιο 2016. Αλλαγή της επωνυμίας της εισηγμένης εταιρίας σε Ελληνικά Καλώδια Α.Ε. Εταιρία Συμμετοχών Α.Ε. τον Ιούλιο 2016.
Τον Δεκέμβριο 2016, η Cenergy Holdings S.A., βελγική ανώνυμη εταιρία συμμετοχών, εισάγεται στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της διασυνοριακής συγχώνευσης δι’ απορρόφησης από την Cenergy Holdings SA των ελληνικών εισηγμένων εταιριών, Σωληνουργεία Κορίνθου Εταιρία Συμμετοχών Α.Ε. και Ελληνικά Καλώδια Α.Ε. Εταιρία Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρία.
1960
Ίδρυση της Αλουμίνιον της Ελλάδος ΒΕΑΕ
1966 Εγκαίνια του εργοστασίου και έναρξη εργασιών
1975 Ίδρυση της ΔΕΛΦΟΙ-ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε.
1976 Εγκατάσταση κέντρων επεξεργασίας των αερίων της ηλεκτρόλυσης για την κατακράτηση του φθορίου
1981 Επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου
1982 Ίδρυση σωματείου «ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»
1986 – 1990 Επενδύσεις για την αυτοματοποίηση της τροφοδοσίας των λεκανών ηλεκτρόλυσης
2003 Εξαγορά τού Ομίλου Pechiney από τον Όμιλο ALCAN
2005 Ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ εξαγοράζει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ALCAN.
2006-2011 Λειτουργία της πρώτης Φιλτρόπρεσσας Διήθησης Καταλοίπων Βωξίτη από την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ
2007 Συγχώνευση διά απορροφήσεως της Αλουμίνιον της Ελλάδος ΒΕΑΕ από τον Όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
2017 Συγχώνευση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ με την ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Πηγή: Αλουμίνιο της Ελλάδος, http://www.alhellas.com/el-gr/history/history-timeline